Vjosa Diffidenti

Aktori Leonardo Di Caprio ngre alarmin për lumin Vjosa, në qarkun Gjirokastër

Aktori i famshem Leonardo Di Caprio është nga mbështetësit me të mëdhenj për çështjet klimaterike në botë. Sot ai i ka kushtuar nje postim të posaçem në Instagram, lumit Vjosa, të vetmit lum të egër në Europe ku ngre alarmin se qeveria shqiptare po bën plane për hidrocentrale.

Ja postimi i tij origjinal:

Ky është një nga lumenjtë më të egër në Europë. Por për sa kohë?

Lumi Vjosa rrjedh nga shpatet malore të maleve Pindus në Greqi deri në brigjet e Adriatikut në Shqipëri.  Qeveria shqiptare ka projektuar disa plane për të devijuar lumin Vjosa për të gjeneruar më shumë energji elektrike, në një nga vendet më të varfra në Europë, duke ndërtuar 8  hidrocentrale përgjatë rrjedhës kryesore të ujit.

Është pjesë e një ‘bumi’ hidrocentrali, kryesisht në Azinë Juglindore, Amerikën e Jugut, Afrikë dhe pjesë më pak të zhvilluara të Evropës. Disa hidrocentrale, si një burim i besueshëm, i lirë dhe i rinovueshëm i energjisë që ndihmon në frenimin e varësisë nga karburantet fosile të ngrohjes së planetit. Por disa studime të fundit vënë në dyshim vlerën e hidrocentraleve në luftën kundër ngrohjes globale. Kritikët thonë se përfitimet e hidrocentralit janë të mbivlerësuara – dhe mbizotëruar nga digat e dëmit mund të bëjnë.

Digat bllokojnë rrjedhën natyrale të ujit dhe sedimenteve. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë kiminë e ujit dhe të bëjnë që algat toksike të rriten. Lumenjtë janë një pjesë thelbësore e ciklit global të ujit. Ato veprojnë si arteriet e natyrës, duke mbajtur energji dhe lëndë ushqyese nëpër peizazhe të gjera, duke siguruar ujë për pije, prodhim ushqimi dhe industri

 

Source: https://www.instagram.com/p/B4ShcDzFnOc/

About the Author

By visit-gjirokastra / Administrator, bbp_keymaster

Follow visit-gjirokastra
on Nov 01, 2019

Skip to toolbar