Shije Shqipërie- Një raki në ditë e mban mjekun larg

Në tetor 2019, Irisi, një adhuruese e kalërimit, pjesë e ekipit të organizatës Equus udhëtoi në një tur një javor në malet rreth Gjirokastrës me Caravan Horse Riding Albania. Përshtypjet e saj janë shumë të sinqerta për atë se çfarë e veçon Shqipërinë nga gjithë pjesa tjetër e botës. Në fund të përshtypjeve ajo thotë: […]

Historia e betejës së Mashkullores dhe Haurit të Abaz Çanos

Rrapi i Mashkullorës dhe hauri i Abaz Çanos dhe janë dy vende historike që lidhen me Çetën e Çerçiz Topullit dhe një nga betejat më të ashpra të kësaj çete antiosmane në 18 Mars 1908. Lufta e Mashkullorës është fiksuar në histori si një ndër ngjarjet më të spikatura të rezistencës dhe kryengritjes patriotike shqiptare […]

Ali Pashe Tepelena-Castle Visit gjirokastra

Kush ishte Ali Pashë Tepelena sipas Robert Elsie

Ai ishte sundimtari i Janinës dhe Shqipërisë së Jugut. Lindur në Beçisht, afër Kelcyrës, më 1744. Babai i tij, Veli Beu dhe gjyshi i tij Muhtar Beu, kishin sunduar në vazhdimësi në Tepelenë. Aliu bëri emër në vitet e para si bandit, dhe ishte i lidhur me Urdhrin Bektashi të Dervishëve. Në 1784 ai arriti […]

Gjirokastra

Rituali i lashtë të shtegëtimit të bagëtive në Gjirokastër

Nëse udhëtoni këto ditë në rrjetin jugor të rajonit jugor, mos u çudisni aspak nëse hasni kope të shumta me dele dhe dhi, barinj me mushka të ngarkuara dhe një tufë qensh stani që shoqërojnë këtë karvan. Shijojeni këtë moment. Barinjtë janë duke shtegëtuar nga kullotat verore në male, në drejtim të kullotave dimërore në […]

Gjirokastra

Një zgjidhje lokale për një problem global: Shoqata Visit Gjirokastra

Titujt janë plot me lajme negative për turizmin dhe efektet shkatërruese të tij. “Turizmi masiv” jo vetëm po dëmton destinacionet kryesore por po nxit dhe një konkurencë të pandershme dhe informalitetin në këtë sektor. Megjithatë situata nuk është kaq e zymtë. Një bashkëpunim nga poshtë-lart për menaxhimin e destinacioneve turistike në Shqipëri, ka  filluar të […]

Hotel Sopotit

Të flesh në “krevatin e perandorit” në Gjirokastër

Mauro Mauri, është një “italiano vero” që është dashuruar marrëzisht me qytetin e Gjirokastrës. Profesioni i tij është gazetar kulturor dhe ekspert për shkrimin e guidave turistike. Mauro është nga Briancia, një qytet i rajonit të Lombardisë në veri të Italisë. Ajo që të bën përshtypje është se Mauro sa vjen në Gjirokastër, fle gjithnjë […]

Panairi “Shqipëria punon tokën”

Biznese turistike nga qarku Gjirokastër morën pjesë në panairin më të madh të bujqësisë, blegtorisë dhe agropërpunimit “Shqipëria punon tokën” organizuar nga Ministria e Bujqësisë dhe bashkia Tirane. Panairi u zhvillua në sheshin Skenderbej me 16-17 Nentor 2019. Për agropërpunuesit dhe artizanët nga Gjirokastra, Përmeti, Tepelena ishte një mundësi e mire për të prezantuar dhe […]

Ali Pasha Aqueduct Bence Tepelene

Trashëgimia kulturore e periudhës së Ali Pashë Tepelenës

Ali Pashë Tepelena ka meritën që ka ndërtuar disa nga veprat me të mëdha publike, kështjella e ura të admirueshme për periudhën 1700-1800. Duke lënë mënjanë ambiciet e tij politike dhe shpirtin brutal për të cilin ka mjaft shkrime e histori, ajo cka ai la pas në drejtim të trashëgimisë kulturore vërtet meriton të shkruhet […]

Visit Gjirokastra at philoxenia

Visit Gjirokastra merr pjesë në panairin ndërkombëtar të Selanikut 

Bizneset e turizmit të Gjirokastrës ekspozouan ofertat e tyre turistike në Philoxenia, një panair rajonal/ndërkombëtar i turizmit në Selanik, në Greqi. Bordi i Shoqatës ‘Visit Gjirokastra’ ftoi bizneset e turizmit të qarkut Gjirokastër për të marrë pjesë së bashku nën stendën e Visit Gjirokatra. Rreth 32 biznese nga Gjirokastra, Permeti e Tepelena e përqafuan këtë […]

Promovimi i produkteve tipike në Zekate

Organizata Botërore për Bujqësinë dhe Ushqimin, FAO dhe Ministria shqiptare e Bujqësisë dhe Zhvillimit nisën promovimin e prodhimeve tradicionale dhe treguesve gjeografikë në Shqipëri. Më 3 Nëntor, në shtëpinë disa qindravjeçare të Zekatëve në Gjirokastër janë paraqitur disa nga prodhimet tipike të zonave në Jug të Shqipërisë si trahanaja, salca në shakull, glikotë, çaji i […]