fbpx
Featured

Gjirokastra Autentike


Përshkrimi

Përgjatë turit, Gjirokastra Autentike, do të përjetoni të tashmen dhe të shkuarën e Qytetit të Gurtë. Gjithashtu do të prekni më nga afër kulturën, historinë, arkitekturën, arkeologjinë, gastronomië dhe natyrën. Një eksperiencë 3-ditore për të gjithë ata që ju pëlqen trashëgimia kulturore dhe tradita.

DITA 1:

Njohja me Gjirokastrën- Kronikë në Gur – Nisja në orën 09.00:

Vizitë në Kalanë dhe Muzeun e Gjirokastrës. Takojmë artizanë dhe prodhues të suvenireve. Pazar për të blerë suvenire në Pazarin Mesjetar

Dreke me gatime të bëra në një shtëpi karakteristike. Shijojmë gatimet tradicionale të Gjirokastrës: qifqi dhe hoshaf. Ecje nëpër rrugët me kalldrëm të Gjirokastrës. Vizitë në Pazarin e Vjetër dhe lagjen Palorto. Takojmë një mjeshtër të gdhendjes së gurit

Vizitojmë shtëpitë otomane të Gjirokastrës. Vizitojmë Shtëpinë Kullë të Zekatëve, takojmë familjen dhe vizitojmë Shtëpinë Babameto,

një shembull i rijetësimit dhe përpjekja për të ruajtur Qytetin e Gurtë.

Mbrëmje argëtuese dhe darkë tradicionale në shtëpinë e shekullit 19 “Shtëpia Babameto”. Eksperiencë e plotë vendase me: ushqime, këngë dhe valle.

 

DITA 2:

Jeta në Gjirokastër- sfidat e ruajtjes së qytetit historik – Nisja në orën 09.00:

Sfidat e restaurimit dhe ruajtjes së autitenticitetit. Vizitë një shtëpinë e rinovuar të shkrimtarit të famshëm Ismail Kadare. Mësojmë mbi arkitekturën e vendlindjes së shkrimtarit Kadare dhe jetën e tij. Vizitojmë Muzeun Etnografikë. Takojmë artizanë që punojnë me krijimin e kostumeve. Konsumojmë drekën që kemi gatuar së bashku në sobën me dru. Mësojmë tre receta të zonës. Recetatat i marrim me vete. Vizitë në Tunelin e Luftës së Ftohtë nën kala vizitojmë Muzeun e Armëve. Takohemi me vendasit që tregojnë historitë e tyre të jetuara në komunizëm. Vizitojmë kopshtin e familjes. Zgjedhim perimet e freskëta për të gatuar darkën në shtëpinë e familjes. Shijoni dhallën, rakinë dhe shumë të tjera.

 

DITA 3:

Një ditë në fshtrat e Gjirokastrës – Nisja në orën 09.00:

Vështrojmë nga lartësia e kodrave luginën e Drinosit dhe prekim historinë e tij të lashtë dhe jetën në fshat. Qyteti i lashtë i Antigonesë dhe Mbreti i famshëm Pirro i Epirit. Një qytet i ndërtuar nga dashuria e Pirros dhe shkatërruar nga armiqtë e tij. Takohemi me Shqiptarët dhe komunitetin e vllehëve. Piknik në vend.

Qytet i ndërtuar nga Perandori Hadrian në shekullin e 2-të p.k dhe u braktis në shekullin e 6-të p.k. Vizitojmë fshatin e me emrin “Kryqi i Shenjtë”. Bisedojmë me banorët në sheshin e fshatit dhe darkën e konsumojmë në Libohovë. Shijojmë pijet nën rrapit 220-vjeçar. Provojmë gatimet tradicionale të përgatitura nga shef Sedati.

Informacione të tjera

Accommodation:

Babameto House or similar. Traditional breakfast included.

Dita 1:

Njohja me Gjirokastrën- Kronikë në Gur – Nisja në orën 09.00:
Vizitë në Kalanë dhe Muzeun e Gjirokastrës. Takojmë artizanë dhe prodhues të suvenireve. Pazar për të blerë suvenire në Pazarin Mesjetar
Dreke me gatime të bëra në një shtëpi karakteristike. Shijojmë gatimet tradicionale të Gjirokastrës: qifqi dhe hoshaf. Ecje nëpër rrugët me kalldrëm të Gjirokastrës. Vizitë në Pazarin e Vjetër dhe lagjen Palorto. Takojmë një mjeshtër të gdhendjes së gurit
Vizitojmë shtëpitë otomane të Gjirokastrës. Vizitojmë Shtëpinë Kullë të Zekatëve, takojmë familjen dhe vizitojmë Shtëpinë Babameto,
një shembull i rijetësimit dhe përpjekja për të ruajtur Qytetin e Gurtë.
Mbrëmje argëtuese dhe darkë tradicionale në shtëpinë e shekullit 19 “Shtëpia Babameto”. Eksperiencë e plotë vendase me: ushqime, këngë dhe valle.

Dita 2:

Jeta në Gjirokastër- sfidat e ruajtjes së qytetit historik – Nisja në orën 09.00:
Sfidat e restaurimit dhe ruajtjes së autitenticitetit. Vizitë një shtëpinë e rinovuar të shkrimtarit të famshëm Ismail Kadare. Mësojmë mbi arkitekturën e vendlindjes së shkrimtarit Kadare dhe jetën e tij. Vizitojmë Muzeun Etnografikë. Takojmë artizanë që punojnë me krijimin e kostumeve. Konsumojmë drekën që kemi gatuar së bashku në sobën me dru. Mësojmë tre receta të zonës. Recetatat i marrim me vete. Vizitë në Tunelin e Luftës së Ftohtë nën kala vizitojmë Muzeun e Armëve. Takohemi me vendasit që tregojnë historitë e tyre të jetuara në komunizëm. Vizitojmë kopshtin e familjes. Zgjedhim perimet e freskëta për të gatuar darkën në shtëpinë e familjes. Shijoni dhallën, rakinë dhe shumë të tjera.

Dita 3:

Një ditë në fshtrat e Gjirokastrës – Nisja në orën 09.00:
Vështrojmë nga lartësia e kodrave luginën e Drinosit dhe prekim historinë e tij të lashtë dhe jetën në fshat. Qyteti i lashtë i Antigonesë dhe Mbreti i famshëm Pirro i Epirit. Një qytet i ndërtuar nga dashuria e Pirros dhe shkatërruar nga armiqtë e tij. Takohemi me Shqiptarët dhe komunitetin e vllehëve. Piknik në vend.
Qytet i ndërtuar nga Perandori Hadrian në shekullin e 2-të p.k dhe u braktis në shekullin e 6-të p.k. Vizitojmë fshatin e me emrin “Kryqi i Shenjtë”. Bisedojmë me banorët në sheshin e fshatit dhe darkën e konsumojmë në Libohovë. Shijojmë pijet nën rrapit 220-vjeçar. Provojmë gatimet tradicionale të përgatitura nga shef Sedati.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Gjirokastra Autentike”

Your email address will not be published. Required fields are marked *