Featured

Bëhu gjirokastrit për disa ditë


  Description

  Përjetoni traditën e gjallë të Gjirokastrës në një vizitë disa ditore. Në këtë tur do të njiheni me trashëgiminë dhe historinë e Gjirokastrës si: punët artizanale, gatimet tradicionale të përgatitura në shtëpi, arkitekturën unike të këtij qyteti dhe sfidën e ruajtjes dhe restaurimit të autenticitetit.

  Një tur 7-ditor ku vizitorët do të prekin nga afër dhe shohin aspektet e jetës së përditshme të Gjirokastritëve, do të njihen me kuzhinën e tyre si dhe vizitojnë atraksionet kulturore në Gjirokastër dhe fshatrat e saj.

  Nuk mund ta shijoni gjirokastrën vetëm për pak orë, dhe as për një natë. Ka shumë për të parë, shumë për të mësuar dhe për të kuptuar traditat e këtij qyteti unik dhe rrethinave të tij. Prenotoni turin tuaj me Visit Gjirokastra!

  Additional information

  Akomodimi:

  Shtëpia e Babametosë. Përfshihet mëngjesë tradicional.

  NR TEL

  06976454545

  DITA 1: Gjirokastra në pamje të parë – Kronikë në gur

  Nisja në orën 09:00
  Prezantim me historinë dhe trashëgimininë e Gjirokastrës
  • Vizitojmë kalanë dhe Muzeun e Gjirokastrës

  Punime dore si dhe tradita artizanale të Gjirokastrës
  • Takime me artizanë dhe prodhues suveniresh në pazarin Mesjetar
  • Pazar për suvenirë të personalizuar
  Shijojmë gatimet tradicionale të Gjirokastrës
  • Drekë tradicionale në një nga shtëpitë karakteristike të Gjirokastrës
  • Shijimi i gatimeve tradicionale të Gjirokastrës si: qifqi , hoshaf
  Shkruar në gur: arkitektura unike e gjirokastrës
  • Ecni nëpër rrugët unike me kalldrëm
  • Pazari mesjetar, lagjja Palorto, dhe takimi me një mjeshtër të gdhendjes së gurit
  • Biseda me vendasit
  Shtëpi Otomane të Gjirokastrës dhe stili i jetesës në të kaluarën
  • Vizitoni Shtëpinë Kullë të Zekateve, si dhe njihni familjen e tyre
  • Vizitoni Shtëpinë Babameto
  • Një shembull i rivitalizimit, për të shpëtuar qytetin e gurtë.
  Mbrëmja e argëtimit dhe darkës tradicionale në shtëpinë Babameto të shekullit të 19-të
  • Do të gatuajmë, kërcejmë dhe këndojmë së bashku
  • Këngët Iso- polifonike, kërcime tradicionale, baracaleta si dhe anekdota të ndryshme për Gjirokastritët

  DITA 2: Jeta në Gjirokastër- Sfida për të ruajtur qytetin historik

  Nisja në orën 09:00
  Vizitë në shtëpinë Skenduli
  • Sfida e ruajtjes dhe mbajtjes së autenticitetit
  Vizitë në shtëpinë e restauruar të shkrimtarit më të njohur Shqiptar: Ismail Kadare
  • Arkitektura si dhe jeta në vendlindjen e Kadaresë

  Veshje dhe Kostume tradicionale
  • Vizita në Muzeun Etnografik , si dhe takimi me mjeshtra artizanë të cilët punojnë në krijimin e kostumeve

  Drekë nga soba tradicionale me dru
  • Dreka e gatuar sëbashku
  • Tre receta të zonës, të përgatitura për të ftuarit, me receta të shkruara që t’i merrni me vete
  Iso-Polifoni: Pjesë e “Artin të Kënduarit” në UNESCO
  • Takim me një grup të iso-polifonisë
  • Mësimi i disa kërcimeve tradicionale
  Relaksim
  • Vizitë në burimin e liqenit të Viroit
  • Ecje/ҫiklizëm/ udhëtim me makinë, 4 km nga Gjirokastra
  • Darkë tek restorant “Freskia” i ndodhur pranë liqenit

  DITA 3- Një ditë në fshatrat e Gjirokastrës

  Nisja në orën 09:00
  Udhëtim drejt luginës së Drinosit, i pasur me histori si dhe fshatra
  • Peizazh i mrekullueshëm me pamje nga Lugina e Drinosit
  • Trashëgimia e vjetër si dhe jeta rurale
  Vizitë në parkun Arkeologjik të Antigonesë
  • Qyteti i lashtë i Antigonesë, të mbretit të famshëm Pirro i Epirit, qyteti i ndërtuar për dashurinë e tij dhe u shkatërrua nga urrejtja e armiqve të tij
  • Do të provojmë ushqime tradicionale në fshatin e Saraqinishtit
  • Piknik

  Do të vizitojmë fshatin e Saraqinishtit dhe kishën e Shën Nikolës, të ndërtuar në 1666
  • Takohemi me komunitetin shqiptarë dhe vllehët
  Jeta në fshat
  • Vizita në fshatin Karjan si dhe në kopshtin e familjes Krisafi
  • Dreka do të përgatitet nga produktet e kopshtit të familjes
  • Vizita në kopështin e famijes Krisafi
  • Zgjidhni perimet e freskëta për darkë nga kopshti i familjes
  • Shijoni dhallin, raki shtëpie dhe pije të tjera.

  DITA 4 – Harmonia fetare si dhe trashëgimnia fetare në rajonin e Gjirokastrës

  Nisja në orën 09:00
  Njihemi me Bektashizmin, misticizmi dhe ritualet e tij
  • Vizita në Manastirin e Melanit
  Vizita në Libohovë
  • Do të konsumojmë një pije nën rrapin monumental 220-vjeçar

  Drekë në Libohovë

  • Gatime të shijshme nga shef Sedati

  Fshati i quajtur sipas Kryqit të Shenjtë
  • Vizitë në fshatin e Labovës së Kryqit dhe në Kryqin e Kishës (shek. 13) më pas shoqërimi me banorët vendas në sheshin e fshatit

  Tur në ndërtesa të tjera fetare të qytetit të Gjirokastrës
  • Xhaminë e Pazarit, Xhaminë e Meçitit si dhe në Kishën e Shën Sotirës
  Darka: sipas dëshirës

  Dita 5 - Në gjurmët e Lord Bajronit dhe udhëheqësit luftarak, Ali Pashë Tepelenës

  Koha e nisjes: 09:30
  Vizitë në qytetin e Tepelenës, kalanë e Ali Pashës dhe urën e lumit Vjosa.
  • Do të ndalojmë në Bënçë
  • Vizitoni kanalin e ndërtuar nga Ali Pasha

  Drekë në Ujin e Ftohtë, pranë lumit të Vjosës
  Vizitoni fermën në luginën (Humelica) dhe shijoni pijet tradicionale
  Izolimi dhe Paranoja nën Komunizëm
  • Vizita në tunelin e Luftës së Ftohtë në Kala dhe Muzeun e Armëve
  • Takimi me dy vendasit të cilët tregojnë historitë e tyre të ndryshme rreth jetës në komunizëm

  Vizitë opsionale në urën e Ali Pashës
  • Pjesë e ujësjellësit e ndërtuar për furnizimin e ujit në kala

  Një shëtitje në Gjirokastrën e Sipërme: Në lagjen Dunavat
  • Darka në tavernën Kuka

  Dita 6: Rruga e vjetër për në Det – Butrint

  Koha e nisjes: 09:30

  Do të ndjekim luginën e lumit Drin, dhe do të udhëtojmë me makinë drejt Qafës së Muzinës
  • Në gjurmët e rrugëve antike të karvanëve që të çonin në det përmes një peizazhi piktoresk plot me histori dhe arkeologji

  Ndalesë në Ksamil , në bregun përballë ishullit të Korfuzit
  Shijojmë pamjen bregdetare dhe rrëfejmë historinë
  • Ksamili- Një qytezë e vogël ndërtua në komunizëm nga puna vullnetare e të rinjve, me qëllimin që të ishte një “dritare krenare” e komunizmit

  Vizitonojmë Parkun Kombëtar të Butrintit, një nga sajtet arkeologjike më mahnitëse në Ballkan
  • Arkeologjia dhe natyra e Butrintit formojnë kështu një kombinim mes rrënojave të lashta, pyjeve mesdhetare dhe liqeneve të kripura.
  Drekë në bregdet
  • Peshk si dhe midhje lokale nga liqeni do jenë pjesë e menusë së ditës
  • Kalimi i kanalit të Vivarit si dhe njohja me komunitetin lokal në Xarrë dhe në fshatin Shëndëlli

  Në rrugën e kthimit të Gjirokastrës ndalojmë në:
  • Manastirin e Mesopotamit
  • Syri i Kaltër
  • Darka organizohet në fshatin Terihat, në luginën e Drinosit, ku jeton edhe minoriteti grek
  • Darkojmë në restorantin me gatime greke.

  Dita 7- Thesaret e Vjosës- Vjosa është lumi i fundit i egër në Europë

  Vizitoni ujërat termale të Lengaricës

  • Burimet janë pothuajse në gjëndje natyrore
  • Temperaturat e ujit janë 26-320 C
  • Të njohura për efektet kuruese
  • Lahuni në ujërat termale dhe ecni përgjatë kanioneve të lumit

  Vizitoni fshatin e Bënjës, si dhe kishën mesjetare të Shën Mërisë

  • Fshati është deklaruar së fundmi si Zonë Historike e mbrojtur nga shteti
  • Drekado të organizohet në zonën e Parkut Kombëtar të Bënjës
  • Piknik pranë lumit
  • Gjatë pasdites vizitë në qytetin e Përmetit
  • Në Përmet-qyteti i luleve dhe muzikës qytetare me “saze”

  Takim me artizanët dhe prodhuesit e produketeve tradicionale nga Shoqata ProPërmet
  • Provoni glikotë e fshmshme të Përmetit
  • Darkë e organizuar në një familje
  • Shijoni ushqimin në një oborr tipik Përmetar me muzikë tradicionale