Featured

Bëhu gjirokastrit për disa ditë


Përshkrimi

Përjetoni traditën e gjallë të Gjirokastrës në një vizitë disa ditore. Në këtë tur do të njiheni me trashëgiminë dhe historinë e Gjirokastrës si: punët artizanale, gatimet tradicionale të përgatitura në shtëpi, arkitekturën unike të këtij qyteti dhe sfidën e ruajtjes dhe restaurimit të autenticitetit.

Një tur 7-ditor ku vizitorët do të prekin nga afër dhe shohin aspektet e jetës së përditshme të Gjirokastritëve, do të njihen me kuzhinën e tyre si dhe vizitojnë atraksionet kulturore në Gjirokastër dhe fshatrat e saj.

Nuk mund ta shijoni gjirokastrën vetëm për pak orë, dhe as për një natë. Ka shumë për të parë, shumë për të mësuar dhe për të kuptuar traditat e këtij qyteti unik dhe rrethinave të tij. Prenotoni turin tuaj me Visit Gjirokastra!

Informacione të tjera

Akomodimi:

Shtëpia e Babametosë. Përfshihet mëngjesë tradicional.

NR TEL

06976454545

DITA 1: Gjirokastra në pamje të parë – Kronikë në gur

Nisja në orën 09:00
Prezantim me historinë dhe trashëgimininë e Gjirokastrës
• Vizitojmë kalanë dhe Muzeun e Gjirokastrës

Punime dore si dhe tradita artizanale të Gjirokastrës
• Takime me artizanë dhe prodhues suveniresh në pazarin Mesjetar
• Pazar për suvenirë të personalizuar
Shijojmë gatimet tradicionale të Gjirokastrës
• Drekë tradicionale në një nga shtëpitë karakteristike të Gjirokastrës
• Shijimi i gatimeve tradicionale të Gjirokastrës si: qifqi , hoshaf
Shkruar në gur: arkitektura unike e gjirokastrës
• Ecni nëpër rrugët unike me kalldrëm
• Pazari mesjetar, lagjja Palorto, dhe takimi me një mjeshtër të gdhendjes së gurit
• Biseda me vendasit
Shtëpi Otomane të Gjirokastrës dhe stili i jetesës në të kaluarën
• Vizitoni Shtëpinë Kullë të Zekateve, si dhe njihni familjen e tyre
• Vizitoni Shtëpinë Babameto
• Një shembull i rivitalizimit, për të shpëtuar qytetin e gurtë.
Mbrëmja e argëtimit dhe darkës tradicionale në shtëpinë Babameto të shekullit të 19-të
• Do të gatuajmë, kërcejmë dhe këndojmë së bashku
• Këngët Iso- polifonike, kërcime tradicionale, baracaleta si dhe anekdota të ndryshme për Gjirokastritët

DITA 2: Jeta në Gjirokastër- Sfida për të ruajtur qytetin historik

Nisja në orën 09:00
Vizitë në shtëpinë Skenduli
• Sfida e ruajtjes dhe mbajtjes së autenticitetit
Vizitë në shtëpinë e restauruar të shkrimtarit më të njohur Shqiptar: Ismail Kadare
• Arkitektura si dhe jeta në vendlindjen e Kadaresë

Veshje dhe Kostume tradicionale
• Vizita në Muzeun Etnografik , si dhe takimi me mjeshtra artizanë të cilët punojnë në krijimin e kostumeve

Drekë nga soba tradicionale me dru
• Dreka e gatuar sëbashku
• Tre receta të zonës, të përgatitura për të ftuarit, me receta të shkruara që t’i merrni me vete
Iso-Polifoni: Pjesë e “Artin të Kënduarit” në UNESCO
• Takim me një grup të iso-polifonisë
• Mësimi i disa kërcimeve tradicionale
Relaksim
• Vizitë në burimin e liqenit të Viroit
• Ecje/ҫiklizëm/ udhëtim me makinë, 4 km nga Gjirokastra
• Darkë tek restorant “Freskia” i ndodhur pranë liqenit

DITA 3- Një ditë në fshatrat e Gjirokastrës

Nisja në orën 09:00
Udhëtim drejt luginës së Drinosit, i pasur me histori si dhe fshatra
• Peizazh i mrekullueshëm me pamje nga Lugina e Drinosit
• Trashëgimia e vjetër si dhe jeta rurale
Vizitë në parkun Arkeologjik të Antigonesë
• Qyteti i lashtë i Antigonesë, të mbretit të famshëm Pirro i Epirit, qyteti i ndërtuar për dashurinë e tij dhe u shkatërrua nga urrejtja e armiqve të tij
• Do të provojmë ushqime tradicionale në fshatin e Saraqinishtit
• Piknik

Do të vizitojmë fshatin e Saraqinishtit dhe kishën e Shën Nikolës, të ndërtuar në 1666
• Takohemi me komunitetin shqiptarë dhe vllehët
Jeta në fshat
• Vizita në fshatin Karjan si dhe në kopshtin e familjes Krisafi
• Dreka do të përgatitet nga produktet e kopshtit të familjes
• Vizita në kopështin e famijes Krisafi
• Zgjidhni perimet e freskëta për darkë nga kopshti i familjes
• Shijoni dhallin, raki shtëpie dhe pije të tjera.

DITA 4 – Harmonia fetare si dhe trashëgimnia fetare në rajonin e Gjirokastrës

Nisja në orën 09:00
Njihemi me Bektashizmin, misticizmi dhe ritualet e tij
• Vizita në Manastirin e Melanit
Vizita në Libohovë
• Do të konsumojmë një pije nën rrapin monumental 220-vjeçar

Drekë në Libohovë

• Gatime të shijshme nga shef Sedati

Fshati i quajtur sipas Kryqit të Shenjtë
• Vizitë në fshatin e Labovës së Kryqit dhe në Kryqin e Kishës (shek. 13) më pas shoqërimi me banorët vendas në sheshin e fshatit

Tur në ndërtesa të tjera fetare të qytetit të Gjirokastrës
• Xhaminë e Pazarit, Xhaminë e Meçitit si dhe në Kishën e Shën Sotirës
Darka: sipas dëshirës

Dita 5 - Në gjurmët e Lord Bajronit dhe udhëheqësit luftarak, Ali Pashë Tepelenës

Koha e nisjes: 09:30
Vizitë në qytetin e Tepelenës, kalanë e Ali Pashës dhe urën e lumit Vjosa.
• Do të ndalojmë në Bënçë
• Vizitoni kanalin e ndërtuar nga Ali Pasha

Drekë në Ujin e Ftohtë, pranë lumit të Vjosës
Vizitoni fermën në luginën (Humelica) dhe shijoni pijet tradicionale
Izolimi dhe Paranoja nën Komunizëm
• Vizita në tunelin e Luftës së Ftohtë në Kala dhe Muzeun e Armëve
• Takimi me dy vendasit të cilët tregojnë historitë e tyre të ndryshme rreth jetës në komunizëm

Vizitë opsionale në urën e Ali Pashës
• Pjesë e ujësjellësit e ndërtuar për furnizimin e ujit në kala

Një shëtitje në Gjirokastrën e Sipërme: Në lagjen Dunavat
• Darka në tavernën Kuka

Dita 6: Rruga e vjetër për në Det – Butrint

Koha e nisjes: 09:30

Do të ndjekim luginën e lumit Drin, dhe do të udhëtojmë me makinë drejt Qafës së Muzinës
• Në gjurmët e rrugëve antike të karvanëve që të çonin në det përmes një peizazhi piktoresk plot me histori dhe arkeologji

Ndalesë në Ksamil , në bregun përballë ishullit të Korfuzit
Shijojmë pamjen bregdetare dhe rrëfejmë historinë
• Ksamili- Një qytezë e vogël ndërtua në komunizëm nga puna vullnetare e të rinjve, me qëllimin që të ishte një “dritare krenare” e komunizmit

Vizitonojmë Parkun Kombëtar të Butrintit, një nga sajtet arkeologjike më mahnitëse në Ballkan
• Arkeologjia dhe natyra e Butrintit formojnë kështu një kombinim mes rrënojave të lashta, pyjeve mesdhetare dhe liqeneve të kripura.
Drekë në bregdet
• Peshk si dhe midhje lokale nga liqeni do jenë pjesë e menusë së ditës
• Kalimi i kanalit të Vivarit si dhe njohja me komunitetin lokal në Xarrë dhe në fshatin Shëndëlli

Në rrugën e kthimit të Gjirokastrës ndalojmë në:
• Manastirin e Mesopotamit
• Syri i Kaltër
• Darka organizohet në fshatin Terihat, në luginën e Drinosit, ku jeton edhe minoriteti grek
• Darkojmë në restorantin me gatime greke.

Dita 7- Thesaret e Vjosës- Vjosa është lumi i fundit i egër në Europë

Vizitoni ujërat termale të Lengaricës

• Burimet janë pothuajse në gjëndje natyrore
• Temperaturat e ujit janë 26-320 C
• Të njohura për efektet kuruese
• Lahuni në ujërat termale dhe ecni përgjatë kanioneve të lumit

Vizitoni fshatin e Bënjës, si dhe kishën mesjetare të Shën Mërisë

• Fshati është deklaruar së fundmi si Zonë Historike e mbrojtur nga shteti
• Drekado të organizohet në zonën e Parkut Kombëtar të Bënjës
• Piknik pranë lumit
• Gjatë pasdites vizitë në qytetin e Përmetit
• Në Përmet-qyteti i luleve dhe muzikës qytetare me “saze”

Takim me artizanët dhe prodhuesit e produketeve tradicionale nga Shoqata ProPërmet
• Provoni glikotë e fshmshme të Përmetit
• Darkë e organizuar në një familje
• Shijoni ushqimin në një oborr tipik Përmetar me muzikë tradicionale