Kalërim në rrugët e Zagorisë

979.00

Përshkrimi

Udhëtoni prapa në kohë duke ndjekur rrugët mesjetare të karvanit Zagoria në një vend mitesh, përrallash dhe baladash. Udhëtimi juaj do të kalojë nëpër rrënoja antike të civilizimit Ilirian, fshatra mesjetarë dhe shumë kisha dhe manastire të largëta. Shikoni urat malore të ndërtuara gjatë periudhës së Ali Pashait, ato janë një mrekulli për tu parë me modelin e tyre të rrallë dhe unik. Kulmi i këtij shtegu të jashtëzakonshëm do të jetë ngjitja në Shkëmbin e Dallëndysheve.

Ju do të zhyteni në traditat rurale shqiptare duke qëndruar me njerëzit lokalë dhe duke udhëtuar nëpër peisazhe natyrore të gjalla dhe të paprishura.

Kuajt e përdorur në këtë udhëtim janë një përzierje e racave lokale të kuajve Tarpan dhe Arab. Ata janë të vegjël, por të përshtatshëm në mënyrë të përkryer për terrenin shkëmbor të qetë dhe të mësuar të ecin në rrugë të gjata malore, duke i lejuar kalorësit të ndjehen të sigurt, të relaksuar dhe të lirë për të shijuar pamjet mahnitëse.

Ju do të takoni vendas miqësorë dhe do të mësoni për traditat e tyre ndërsa shijoni akomodimin si mysafirë në shtëpitë lokale. Bagazhet tuaja do të transportohen me makinë me gjërat më të nevojshme në çantat e shalës mbi kalin tuaj. Udhëzuesit janë shoqëri profesionale dhe e mirë. Objektivi kryesor i kësaj udhëtimi është të festojmë harmoninë midis njerëzimit, kuajve, natyrës dhe kulturës.

Dita 1 Mbërritja në Gjirokastër, Shqipëri

Planifikoni fluturimin tuaj për të arritur në aeroportin e Tiranës në mënyrë ideale në mëngjes, por jo më vonë se 15:00 – kjo lë kohë për transferimin dhe për të qenë në gjendje të vizitoni qytetin e Gjirokstra me udhëzuesit tuaj. Nga aeroporti transferimi do të bëhet me mini-furgon ose makinë jashtë rrugës dhe do të zgjasë rreth 3-4 orë (250 km). Vendosuni në hotelin tuaj, 10 minuta më këmbë nga qendra e Gjirokastrës historike. Ju mund të bëni një shëtitje rreth qytetit historik të Pazarit të vjetër para darkës. Kalorësit gjithashtu mund të vizitojnë shtëpinë e EnverHoxha, kështjellën e Gjirokastrës, kishën e Pazarit të Vjetër, xhaminë e Bazzar dhe shtëpinë Skenduli që përfaqësojnë një shembull ideal të jetës tradicionale të Gjirokastrës. Darka do të shërbehet në një restorant tradicional. Gjatë darkës, udhëzuesit tuaj do të jenë në gjendje t’ju flasin për shtegun: kërkesat ose nevojat e mundshme, këshillat dhe gjërat që është mirë të dihen. Ne ju rekomandojmë që të blini një hartë të zonës para darkës në mënyrë që të merrni një kuptim të mirë të itinerarit.

Dita 2-Dita e Parë e Kalërimit

Pas një mëngjesi tradicional në hotel dhe ndarjes së kuajve, ne do të fillojmë të ngasim nëpër fshat drejt fshatit mesjetar të Karjanit. Ky fshat është tradicional, një ndalesë rurale e karvanëve që kalojnë me kishat e tij të vogla dhe urën e vjetër romake. Rruga për të arritur këtë destinacion kalon nëpër një mjedis rurale; shtëpi të vogla, kopshte, bujqësi tradicionale dhe kultivimi i tokës. Rruga kombinon peizazhe kodrinore, lugina, rrjedha të vogla uji dhe shkëmbinj. Kjo shteg gjithashtu kalon përgjatë pamjes së lumit Drino, lumit “Pema e Jetës”. Isshtë pellgu ujor më i rëndësishëm në zonë dhe pjesë e besimeve antike pagane. Në rrugën tuaj do të takoni rrënojat e kalasë së Santa Triada të rindërtuar gjatë 1809-1810 nga Ali Pasha, një pikë strategjike për të kontrolluar të gjitha itineraret e karvaneve. Rrënojat e kalasë u përdorën më vonë gjatë kohës së socializmit për çështje ushtarake. Ne do të ndalemi për drekë pikniku afër fshatit Erind. Pas rreth 4-5 orësh hipje, ne do të arrijmë në Karjan, ku do të presë një darkë dhe strehim tradicional në një shtëpi familjare lokale.

Dita 4-Dita e Tretë e Kalërimit

Këtë mëngjes do të zgjoheni duke ndjerë efektin e ajrit të malit. Mëngjesi do të jetë ushqim tradicional malor; bukë e freskët në shtëpi, biskota, gjalpë, reçel, vezë, djathë, mjaltë dhe qumësht. Një filxhan çaj mali është shumë tipik për këtë rajon. Në rrugën tuaj për në fshatrat Lliar, Hoshteva, Koncka dhe Nivan do të hasni terrene të ndryshme që ndërthurin shkëmbinjtë e fortë, lumenjtë, pyjet dhe kodrat kodrina. Aroma e bukur e luleve, ajrit të pastër malor, peizazheve të egra, barinjve dhe kafshëve do të jenë gjithashtu pjesë e ditës tuaj. Ju do të vazhdoni udhëtimin në shtegun më të rëndësishëm të kuajve të shekullit XVII dhe XVIII, i cili dikur lidhte qendrat më të mëdha tregtare në Shqipërinë e Jugut. Një monument shumë i bukur natyror është Shkëmbi i Zhej që mund të shihet gjatë rrugës. Ne do të ndalemi për një pushim të shkurtër në burimin e ujit të Lliar, të rindërtuar nga Ali Pasha në fillim të shekullit XIX. Ne do të marrim një rrugë sfiduese drejt greminës deri tek ura e gurtë ku është e mundur të bëni një not freskues gjatë muajve të verës. Hoshteva, një kishë unike e cila u ndërtua në 999AC, ka një stil shumë të veçantë me shumë elemente pagane në pikturat murale – njerëzit e fshatit do të jenë të kënaqur të na takojnë dhe të na tregojnë gjithçka për këtë kishë. Ne gjithashtu do të kalojmë pranë kishës bizantine të Lliar dhe manastirit të Nivan Saint Mehilli, të ndërtuar në 1702. Ne do të kalojmë mbi urën mesjetare të ndërtuar në të njëjtën periudhë për të lidhur manastirin me fshatin Nderan, një nga qendrat e famshme të bagëtisë mesjetare panaire dhe të cilat përsëri do të jenë vendbanimi juaj brenda natës. Ne do ta kalojmë natën në shtëpinë e fermerëve përsëri dhe një darkë e shijshme në kopsht na pret.

Dita 5-Dita e Katërt e Kalërimit

Ky mëngjes do të jetë një përvojë me të vërtetë emocionuese e kuajve. Pas një mëngjesi të freskët, ne do të kalojmë nëpër një luginë malore, të përshtatshme për galop, duke kaluar ferma të vogla të thella, shkëmbinj të egër dhe shumë monumente historike nga shtegu turistik. Itinerari përmes rajonit të Pogonit është një udhëtim i vërtetë në kohë. Do të kalojmë shumë monumente kulti bizantin, rrënoja antike dhe mrekulli natyrore mitike. Dreka jonë për piknik do të jetë pranë urës më të famshme prej guri të Hllomo ose Kacarello, e cila është ndërtimi më i izoluar i periudhës së tregtarit dhe mund të arrihet vetëm me kalë. Pasdite, pas 6 orësh hipje do të arrijmë në qendër të rajonit të Pogon, fshati malor i Policanit është i populluar nga një pakicë Greke. Në këtë fshat kemi mundësinë të eksplorojmë disa monumente kulti të veçanta të periudhës mesjetare. Më vonë në mbrëmje do të shijojmë mrekullitë gastronomike lokale.

Dita 6-Dita e Pestë e Kalërimit

Këtë mëngjes do të lëmë pakicën greke prapa për të arritur në qytetin e Libohova. Rruga do të kalojë nëpër peisazhe malore të kërkuara, por të bukura me një fund të madh në Shkëmbin e Gëlltitjes, 500 metra mbi lumin Suha. Pika jonë e drekës për piknik do të jetë Kisha e Labovës së Kryqit – një monument i rrallë që përfaqëson kishën më të vjetër në Shqipëri, ndërtuar nga Justiniani i Madh në 554. Justiniani u martua me Teodorën, gruan e tij në kishëzën e vogël të këtij fshati dhe fshatarët trashëguan dasmën e saj vishen me shekuj. Kjo kishë është zbukuruar me një ikonostas të vjetër prej druri plot skena lulesh dhe simbolike të kafshëve.

Më vonë pasdite do të shkojmë për në Libohova, një qytet i vogël i vendosur në rrëzë të malit Bureto. Dëshmitë arkeologjike tregojnë një vendbanim shumë të lashtë i cili arriti kulmin në shekullin e 17-të kur u bë një qendër e rëndësishme tregtare. Ne do të kalojmë brenda natës në një shtëpi familjare lokale dhe do të shijojmë ushqim të shijshëm lokal.

Dita 7-Dita e Fundit e Kalërimit

Ky mëngjes do të fillojë me mëngjesin në kopsht ndërsa shijoni një pamje të mrekullueshme të luginës. Para se të fillojmë të ngasim, ne mund të shijojmë një shëtitje të udhëzuar nëpër qytet për në objektin e kultit Bektashi dhe në varrin e motrës së Ali Pashës, Shanisha. Ne do të kalojmë nëpër kodra, pyje dhe fshatra të fortifikuara për të arritur në Parkun Kombëtar Antigonea ku do të ndalemi për një vizitë. Ne do të arrijmë në qytetin e Mbretit Pirro, i ndërtuar në 295 para Krishtit dhe i quajtur me emrin e gruas së tij të parë Antigona, vajza e Mbretit Ptolemeus të Egjiptit. Pas pushimit, ne do të hipim edhe 1 orë në stallën ku mund të shijoni përvojën e lëshimit të kuajve tuaj. Ju do të akomodoheni në të njëjtin hotel në Gjirokastër. Darka juaj e lamtumirës do të zhvillohet në një restorant të vogël në Pazarin e vjetër. Më vonë në mbrëmje mund të pimë një pije në një lokal të njohur.

Dita 8-Fundi i Gjurmës

Pas mëngjesit në hotel do të transferoheni përsëri në aeroportin e Tiranës.

Informacione të tjera

PËRFSHIHEN

Të gjitha akomodimet dhe vaktet nga darka e ditës 1 deri në mëngjesin e ditës 8, udhëzues që flet anglisht, udhëzuesi i dytë (nëse ka më shumë se 4 kalorës), ujë dhe pije gjatë vakteve, transporti i bagazhit me makinë nga destinacioni në destinacion.
Shënim: Vakti i parë është darka e ditës së mbërritjes dhe vakti i fundit është mëngjesi i mëngjesit të fundit.
Shtesë e vetme: Mund të jetë e mundur të paguani për një shtesë të vetme natën e parë dhe të fundit të shtegut, por kalorësit duhet të jenë të përgatitur të ndajnë akomodimin në netët e tjera. Shtesë e vetme nëse sigurojmë një dhomë teke është 20 Euro për një natë të paguar këtu.
Shtesë e Grupit të Vogël: Kjo është e zbatueshme nëse vetëm 2 hipës janë rezervuar për udhëtim. Nëse, në kohën e nisjes, janë rezervuar më shumë se 2 hipës, shtesa e grupit të vogël do të rimbursohet. Shtesa e grupeve të vogla është 132 Euro / person

NUK PËRFSHIHEN

Fluturimet, bileta hyrëse në monumente apo parqe, drekë në ditën 1, pije shtesë, shërbime ose shpenzime të tjera gjatë kohës së lirë.

LISTA E PAKETIMIT

Ju lutemi merrni së bashku kremin e diellit dhe ilaçet kundër alergjisë për kafshimet e mundshme të insekteve.
Pajisjet e filmit dhe kamerës
Hyrja në internet do të jetë e vështirë gjatë udhëtimit. Riders mund të blejnë një kartë SIM / numër telefoni shqiptar për rreth 12 € dhe të kenë akses falas në internet dhe rreth 30 minuta biseda falas me shumicën e vendeve evropiane.
Qasja në energji elektrike është e mundur çdo mbrëmje dhe e gjithë zona është e mbuluar shumë mirë me sinjal.

Rroba normale kalërimi: kapele hipizimi, këmisha me mëngë të gjata (ju lutemi shmangni paketimin e veshjeve tuaja të preferuara ose të shtrenjta për shkak të rrezikut të dëmtimit), pantallona dhe doreza hipur.
Këpucë të mira malore – me një kapje për të ecur, por jo shumë të trasha pasi do të duhet të hipni edhe në to. Çizmet normale të hipur me një taban të butë nuk rekomandohen pasi ato mund të jenë të rrëshqitshme kur ecin në këmbë.
Mushama e papërshkueshme nga uji
Rroba rastësore për mbrëmjen
Krem dielli, syze dielli, kapelë
Ilaç kundër alergjisë për kafshimet e mundshme të insekteve
Kamera – ju lutemi sillni kamera të vogla pasi ato të mëdha profesionale janë shumë të vështira për t'u transportuar me kalë.
Kopje e pasaportës
Shalët personalë të shalës janë të mirëseardhura nëse kalorësit dëshirojnë të sjellin të tyret. Shalët e vegjël të shalës sigurohen nga udhëtimi, por vetëm për ushqim dhe ujë.

PËRMBLEDHJE E UDHËTIMIT

Pikat e takimit:
Aeroporti i Tiranës (TIA) ose Porti i Sarandës – fluturoni për në Korfuz dhe merrni anijen për në Sarandë (CFU).

Transferimi:
Aeroporti i Tiranës për në Gjirokastër: 70 € kthim për person, 225 km, 3-4 orë
Ne organizojmë dy transferime nga aeroporti çdo të Shtunë, e para në orën 12 dhe e dyta në 15.00 pasdite. Fluturimet që i përshtaten orarit normal të transferimit tonë duhet të planifikohen të mbërrijnë jo më vonë se 15.00 pasdite dhe nisjet jo më herët se ora 12 (mesdita)
Kalorësit që mbërrijnë në Tiranë një ditë më parë mund të planifikojnë të arrijnë në aeroport për transferimin e orës 12 ose 15 pasdite. Ne nuk mund të organizojmë transferime nga Tirana. Veryshtë shumë e lehtë dhe e lirë për të arritur aeroportin e Tiranës me autobus. Ka një autobus çdo orë duke filluar nga qendra e Tiranës (prapa pallatit të operës)

Transfertë private nga ose në Tiranë: 1 person 100 Euro (një drejtim)
2 persona 120 euro (një mënyrë për të dy)
3 persona ose më shumë 50 euro për person në një drejtim.
Shënim: (Riders mund të rezervojnë transferim privat nëse është e pamundur të rezervoni fluturime që përshtaten me programin tonë normal të transferimeve)
Porti i Sarandës për në Gjirokastër dhe mbrapa: 40 € kthim për person, 64 km, 1 orë (vajtje-ardhje)
Shënim: Ne mund të organizojmë transferime bazuar në orarin e trageteve për vitin 2021. Normalisht 1 në mëngjes dhe 1 në pasdite.