Turi i Ritit te Brumit dhe Shijimi i dy lloje vererash

17.00

Nisemi prej Gjirokastrës dhe shkojmë drejt fshatit te Laboves e pozicionuar vetem 28 km larg qytetit te
gurte.Transoprti do te behet me makine.Pasi mberrijme ne fshatin e Laboves do te vizitojme nje nga
kishat me te vjetra ne Ballkan Kishën e Labovës se Kryqit, një vizitë e guiduar, një nga monumentet më
të rralla në jug dhe një nga kishat mistike të periudhës Bizantine me një arkitekturë unike.

Description

Turi fillon me Ritin e Brumit ku gjithe pjesemarresit do te jene prezent ne celjen e dasmes t tradicionale
gjirokastrite qe nis me naten e brumit e cila ne thelb ka nje rit te zenies se brumit te bukes per ti uruar
ciftit mbaresi ne jete .Eshte nje rit pagan ku perfshihet zjarri qe ndizet ne mes te oborrit dhe do te
mesohen disa kuriozitete gjirokastrite ne lidhje me brumin,dy kostumeve tradicionale gjirokastrite dhe
sesi njerzit ftoheshin ne dasem kur nuk kishte mesazhe ose ftesa te printuara ne letra.Ne kete rit do te
kete dhe kenge te perzgjedhura teper te vjetra gjirokastrite qe nga kenga qe I kendohej brumit por edhe
ciftit te ri.Do te kete zbatvitje dhe kercim por gjithashtu dhe disa surpriza qe do te zbulohen gjate
mbremjes.
Gjate mbremjes gjithashtu do te shijohen gjithashtu dhe 2 lloje vererash shqiptare ku do te shpjegohen
dhe disa kuriozitete perreth tyre e shoqeruar me disa lloje djathrash te zones dhe fruta te stines dhe
gjate gjithe kohes me nje me muzike melodioze.