Shtëpia Angonate

GJirokaster
(Mesatarja 0 nga 0 Vlerësime )
  • place-img
  • place-img
  • place-img
  • place-img
place-imgplace-imgplace-imgplace-img

Kjo është shtëpia më e madhe tradicionale në Gjirokastër, e vendosur dhe në vendin më të dukshëm.

Shtëpia Angonate është shtëpia më e madhe tradicionale në Gjirokastër, e vendosur dhe në vendin më të dukshëm.

Për shkak të pozicionit, madhësisë, bukurisë ajo ndodhet në gjithë kartolinat që prezantojnë Gjirokastrën. Shtëpia u ndërtua në 1881 nga dy vëllezërit Hanko. Ata luajtën një rol të rëndësishëm në historinë e qytetit. Për këtë arsye Ismail Kadare i ka kushtuar një libër të posacëm për sagën e tyre, në 1977 të titulluar Breznitë e Hankonatëve.

Në fakt nuk është shtëpi e thjeshtë, por një kompleks me dy shtëpi dhe dy kopshte. Ndërtesa e parë quhej Odajashta (dhoma jashtë) dhe ndërtesa tjetër quhej ODA, me dhoma të dekoruara.

Kjo reflekton dhe ndryshimet e arkitekturës së shtëpive në fund të shek të 19, pasi ka disa elemente shtesë sic janë ballkoni, dhe një çati mansard në qëndër, simbole të influencave më të vonshme.

Harta e Shtëpia Angonate

Skip to toolbar