Ura e Ali Pashës

Tepelenë, Albania
(Mesatarja 0 nga 0 Vlerësime )
  • place-img
  • place-img
  • place-img
  • place-img
  • place-img
  • place-img
place-imgplace-imgplace-imgplace-imgplace-imgplace-img

E ashtuquajtura ura e Ali Pashës, ose ndryshe Ura e Dunavatit, është pjesë e një kompeksi të madh të ndërtuar nga Ali Pashë Tepelena në fillim të shek të 19. Ujësjellësi u ndërtua për të furnizuar çisternat e kështjellës me ujë nga Mali i Sopotit, 10 km larg. Gjirokastra nuk kishte ujë në atë kohë, dhe Ali Pasha pa nevojën urgjente të kësaj structure. Ura është rreth 30 minuta larg nga Gjirokastra. Ujësjellësi u shkatërrua thuajse tërësisht në 1932 por ky seksion në lagjen Dunavat ka mbetur ende. Një pamje e vërtetë e kësaj ure të famshme mund ta shihni në pikturat e Eduart Lear, poeti dhe piktori i madh britanik, që udhëtoi në këtë zonë në mes të shekullit të 19-të.

Harta e Ura e Ali Pashës

Skip to toolbar