Përgjithmonë Vjosa! Ruani lumin më të egër në Europë

Shumë organizata mjedisore vendase dhe të huaja po ngrihen për të mbrojtur lumin e egër më të madh të Evropës – Vjosa. Kjo rrugë ujore shkon e paprekur nga burimi në det, duke përfshirë një mozaik habitatesh dhe kulturash që janë lidhur me të për mijëra vjet. Vjosa Forever është një kronikë fantastike që tregon luftën e vazhdueshme për të siguruar të ardhmen e këtij sistemi unik lumor, për shkak të pasigurisë politike dhe lakmisë oportuniste të politikanëve në pushtet. Qeveria aktuale ka bërë një premtim për ta kthyer në një Park Kombëtar të Vjosës (i pari i këtij lloji në Evropë). Por nga ana tjetër duken vetëm fjalë pasi puna në terren nuk është ndërprerë kurrë për të vazhduar projektet për hidrocentrale.

Ndërsa zgjedhjet shqiptare zhvillohen në prill të 2021, dashamirësit e lumenjve, qytetarët lokalë dhe konservatorët globalë kanë frikë se kjo “Mbretëreshë e Evropës” përballet me rrezikun e saj më të madh deri më tani. Në këtë moment historik, njerëzit kudo që janë kanë detyrimin të flasin për Vjosën; ajo duhet të mbetet një luginë e egër, përgjithmonë.

Aktori i famshëm Leonardo DiCaprio përmes mesazheve në mediat e tij sociale ka ngritur shpesh zërin për Vjosën, duke sensibilizuar sa më shumë aktivistë për këtë ceshtje. Ai u bën thirrje gjithë ndjekësve të firmosin peticionin që i kërkon qeverisë shqiptare të mbështesë krijimin e një parku Kombëtar për Vjosën. Di Caprio Twitter account.

“Lumi Vjosa i Shqipërisë është lumi më i madh i egër në Evropë. Nga malet e Greqisë deri në Detin Adriatik në Shqipëri, ai shtrihet në 300 kilometra, krejtësisht i lirë nga pengesat artificiale, si digat e hidrocentraleve. Lumenjtë dhe përrenjtë që janë degë të Vjosës janë shtëpi për më shumë se 1,100 lloje të botës së egër, shumë prej të cilave janë të kërcënuara, “shkruan DiCaprio per 47.9 milion ndjekësve të tij, duke shtuar se” Vjosa është kurora e #BlueHeartofEurope dhe njerëzit në të gjithë Shqipërinë duan ta mbrojnë atë përgjithmonë. ” Sipas DiCaprio, duke krijuar Parkun Kombëtar Vjosa, Shqipëria do të kishte parkun e parë të lumit të egër në Evropë.

About the Author

By visit-gjirokastra / Administrator, bbp_keymaster

Follow visit-gjirokastra
on Mar 12, 2021